Dansk
English

Forskudsopgørelsen 2024: 5 råd til at undgå skattesmæk

Aske Buemann

CEO & Co-founder

Forskudsopgørelse 2024

Skattestyrelsen har i november 2023 åbnet for adgangen til forskudsopgørelsen for 2024. Er du sikker på, at din forskudsopgørelse er sat korrekt?

En undersøgelse fra TaxHelper finder at danskerne i gns. har sat deres renter 50% forkert. Det gælder både forbrugslån, realkreditlån, billån og studielån. Og det er ikke blot renter, der kan stå forkert. Samme undersøgelse finder at danskerne i gns. har deres indkomst stående 10% forkert, så hvis du f.eks. tjener 500.000 kr. om året, så er det 50.000 kr. for højt eller lavt.

Derfor vil denne artikel klæde dig på til at ramme præcist på din forskudsopgørelse for 2024.

Vil du have flere penge tilbage i skat?

Det kun tager 15 min. at prøve TaxHelper, og du får i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat
Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

Her er de 5 vigtigste punkter til at ramme rigtigt på forskudsopgørelsen

1. Se dine renter igennem

En undersøgelse fra TaxHelper finder at danskerne i gns. har sat deres renter 50% forkert. Det gælder både forbrugslån, realkreditlån, billån og studielån. Det er oftest felter 481, 483 og 489 der bruges.

2. Se indkomst igennem

Samme undersøgelse fra TaxHelper finder at danskerne i gns. har sat deres renter 10% forkert og det kan koste. Husk SU, løn, dagpenge alle skal i forskellige felter.  Der er mange felter for indkomst, typisk felt 201 til løn, 304 til dagpenge mm., 306 til SU etc.

3. Boligskat

Boligskatten bliver nu vist på din forskudsopgørelse, både skatten på din grundværdi (grundskylden) og på hele boligen (ejendomsværdiskatten). I modsætning til tidligere hvor skatten på ens grund blev opkrævet af kommunen, typisk gennem en regning man modtog 2 gange om året i ens e-boks.

Man skal grave lidt for at se den nye skat, men hvis du scroller lidt ned af forskudsopgørelsen og klikker på under "Eksisterende ejendomme", så kan du se både 'Ejendomsværdiskatten' og 'Grundskylden' for året.

4. Kørsel til og fra arbejdet

Det kan lyde som et af de fradrag, de fleste har styr på, når over 1 mil. danskere anvender det årligt. Men alligevel er det en af de største syndere, når det kommer til oversete fradrag. En af grundene hertil er, at SKATs oplysninger ikke nødvendigvis er rigtige. Det sker ofte ved byer, hvor den hurtigste rute på en motorvej kan være længere end den korteste rute igennem byen.

5. Din forventning til aktier

Hvis du har aktier mm., så er der særligt 4 felter på forskudsopgørelsen at være opmærksom på. De fleste aktier bliver automatisk opdateret på årsopgørelsen til marts, så dette er blot, hvis man vil have det med i løbet af året. Det kan være særligt relevant, hvis der har været store gevinster eller udbytte.
Følgende gælder for de fleste personer, hvis man bruger en dansk platform f.eks. Saxo og Nordnet, samt handler med 'normale' børsnoterede aktier:

  1. Udbytte fra danske aktier, fx Novo Nordisk og Mærsk: felt 501
  2. Udbytte fra udenlandske aktier, fx Apple og Google: felt 509 (hvis du har betalt udenlandsk udbytteskat så skriv dette i felt 540)
  3. Gevinst/tab på danske aktier, fx Novo Nordisk og Mærsk: felt 502 (ved tab skal du sætte et minus foran beløbet)
  4. Gevinst/tab på udenlandske aktier, fx Apple og Google: felt 504 (ved tab skal du sætte et minus foran beløbet)

Vil du have et gratis tjek af din forskudsopgørelse? 

Så kan TaxHelper+ være noget for dig! TaxHelper+ fungerer på følgende måde:

  1. Du opretter dit TaxHelper+ medlemskab på vores platform - første måned er gratis
  2. Vi tjekker hver måned om din indkomst, renter mm. står rigtigt på SKAT (på din forskudsopgørelse)
  3. Du kan slappe af og nyde, at din risiko for en skatteregning næste år er meget mindre

Vores mere end 1.000 medlemmer har allerede fået 4.006 kr. mere udbetalt i år i gns.

Du kan ikke bare sænke din forventede indkomst for at undgå skattesmæk

Hvis du vil være endnu sikrere på at undgå et skattesmæk, så kan man også justere sin indkomst. Men det er langt fra alle, der skal sætte den lavere, end de forventer:

  • Hvis du tjener under 35.300 kr. om måneden, så skal man sætte sin indkomst lavere end forventet for at undgå skattesmæk. Det skyldes, at ens beskæftigelsesfradrag (det fradrag der sættes automatisk ud fra indkomsten) dermed vil sættes lavere.
  • Hvis du tjener mellem 35.300 kr. og 53.300 kr. om måneden, så er det faktisk lige meget om du hæver eller sænker din forventede indkomst. Skatten justeres automatisk.
  • Hvis du derimod tjener mere end 53.300 kr. om måneden, så skal du hellere sætte din indkomst lidt for højt, hvis du vil undgå skattesmæk. Det skyldes, at du betaler topskat og dermed vil betale lidt mere skat i løbet af året end nødvendigt.

Se om du kan få penge tilbage i skat på kun 15 min.

I TaxHelper hjælper vi med at finde de fradrag, du har ret til. Du svarer på nogle simple spørgsmål, som kun tager 15 min. at gå igennem.

Derefter indberetter vi fradragene, og så får man i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat. Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

start idag