Dansk
English

Hvad er kørselsfradrag?

Aske Buemann

CEO & Co-founder

Fradrag for kørsel

Kørselsfradrag er et af de mest anvedte fradrag. Hvert år bliver over 25 mia. kroner indberettet i kørselsfradrag til SKAT ifølge en opgørelse af tænketanken Cepos. Det gør det til det største enkelte fradrag, som man selv kan indberette.

Derfor er det en rigtig god ide at være helt sikker på, at man får det hele med og får indberettet det rigtigt. For selvom fradraget stammer tilbage fra 1959, så ændrer det sig hvert eneste år.

I denne artikel vil vi gå igennem:

  • Hvad fradraget er
  • Hvilke informationer man skal bruge for at få det
  • Andre betingelser man skal være opmærksom på

Vil du have flere penge tilbage i skat?

Det kun tager 15 min. at prøve TaxHelper, og du får i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat
Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

Kørselsfradrag er et fradrag, man kan få, hvis man har mere end 12 km til sin arbejdsplads

Hvad er kørselsfradrag?

Kørselsfradrag er et fradrag, man kan få, hvis man har mere end 12 km til sin arbejdsplads. Det gælder alle transportmidler, så det er ligegyldigt om du kører i bil, på cykel, i offentlig transport eller noget helt fjerde. Det kaldes også til tider for "befordringsfradrag".

Det er indført for at hjælpe folk med de udgifter, der er nødvendige for at have et arbejde. Så jo længere du har til arbejde, jo større fradrag kan du få. Samtidigt findes der forskellige tillæg, hvis man f.eks. krydser visse broer på vej til arbejde f.eks. Storebælts- og Øresundsbroen, eller bor i visse kommuner.

For at udregne sit fradrag skal man bruge

  • Afstanden til sin arbejdsplads
  • Antallet af dage kørt til arbejdspladsen i løbet af året
  • Om man har ret til ekstra tillæg

Hvordan udregner jeg afstanden til mit arbejde?

Det lyder som et simpelt spørgsmål. Men der er faktisk flere ting, man skal være opmærksom på, som måske kan øge ens fradrag.

Det vigtigste er, at man ikke behøver vælge den korteste vej til arbejde. Dvs. hvis du kører en anden vej, fordi den er hurtigere eller f.eks. mere trafiksikker, så er det den afstand, du skal indtaste. Det betyder også at den afstand, SKATs TastSelv udregner for dig, blot er vejledende og ikke nødvendigvis den rigtige for dig.

Hvis du cykler eller tager offentlig transport, så skal du også være opmærksom her. I det tilfældet skal du faktisk bruge den vej, man ville bruge som billist. Det kan være til din fordel, fordi man f.eks. på cykel kan bruge cykelstier, der ofte gør afstanden kortere. En måde at finde bilafstanden på er ved at bruge en kortservice som f.eks. Google Maps.

Hvordan regner jeg antallet af dage på et år?

Endnu et spørgsmål der burde være et simpelt svar på. Men hvad hvis man arbejder deltid, har haft en sygdomsperiode, har arbejdet hjemmefra eller har skiftet job i løbet af året?

Man skal angive det antal dage, man faktisk er kørt til arbejdspladsen. Dvs. at hvis man har haft dage, hvor man ikke er kørt til arbejdsplads pga. sygdom, arbejde hjemmefra mm. så skal man ikke tælle disse dage med.

For at holde det simpelt, så bruger SKAT selv 216 dage pr. år for normale fuldtidsansatte. Det svarer til, at man har 6 ugers ferie og 6-8 andre dage med sygdom, kursus etc. Hvis man har en aftale om at arbejde hjemmefra en dag om ugen, har arbejdet deltid eller lign. så skal man selv regne antallet af dage.

Hvad skal man ellers være opmærksom på?

Kørselsfradraget har flere andre betingelser, hvor de vigtigste er:

  • Du kan ikke få fradrag, hvis din arbejdsgiver betaler transporten, f.eks. hvis du har firmabil til rådighed
  • Du kan ikke få fradrag, hvis du kører til og fra dit studie
  • Du kan ikke få fradrag, hvis du kører til og fra ulønnet praktik
  • Hvis du bor i en såkaldt "yderkommune" kan du muligvis få højere fradrag

Se om du kan få penge tilbage i skat på kun 15 min.

I TaxHelper hjælper vi med at finde de fradrag, du har ret til. Du svarer på nogle simple spørgsmål, som kun tager 15 min. at gå igennem.

Derefter indberetter vi fradragene, og så får man i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat. Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

start idag