Dansk
English

Hvad er fradrag for garantiprovision?

Aske Bueman

CEO & Co-founder

Fradrag for garantiprovision

Fradraget for garantiprovision er et af de mere ukendte og oversete fradrag. Det er særligt relevant i et år som 2019, hvor renterne har været historisk lave, og mange har valgt at omlægge deres realkreditlån. Her kan op mod 100,000 danskere hente op til flere tusinde kroner på dette fradrag.

Det er et af de få fradrag for udgifter til banker og realkreditinstituter, som ikke automatisk bliver indberettet, så du skal selv finde frem til, hvad du kan få i fradrag.

I denne artikel vil vi gå igennem:

  • Hvad garantiprovision er
  • Et eksempel på garantiprovision
  • Hvorfor det ikke rapporteres automatisk

Vil du have flere penge tilbage i skat?

Det kun tager 15 min. at prøve TaxHelper, og du får i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat
Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

Hvad er garantiprovision?

Garantiprovision er et form for gebyr, som en bank tager f.eks. i forbindelse med en omlægning af et realkreditlån. Det skyldes, at mens det nye lån bliver anmeldt til staten, såkaldt tinglyst, så stiller banken en garanti for lånet. Det kan også opstå, når man køber eller sælger sin bolig.

Nogle banker tager en procent af lånebeløbet, og derfor kan gebyret hurtigt blive et par tusinde kroner, især hvis det tager lang tid at få lånet tinglyst.

Du kan se et eksempel, på hvordan det kunne se ud i et dokument fra banken her:

Hvorfor rapporteres det ikke automatisk?

Garantiprovision er et af de få bank-relaterede fradrag, der stadig ikke rapporteres automatisk. Ifølge Henning Boye Hansen, chefkonsulenten fra revisionshuset BDO, så skyldes det, at lovgivningen stammer fra en tid, hvor der ikke blev lavet så mange omlægninger af lån. Derfor var der ikke været samme brug af fradraget tidligere, som i de seneste år, hvor renten er faldet en del.

Nogle banker husker deres kunder på at få indberettet fradraget, men det bliver hurtigt glemt i en travl hverdag.

I andre banker såsom Nordea Kredit betaler kunderne oftest ikke garantiprovision, idet der istedet bliver lavet en såkaldt fastkursaftale

Se om du kan få penge tilbage i skat på kun 15 min.

I TaxHelper hjælper vi med at finde de fradrag, du har ret til. Du svarer på nogle simple spørgsmål, som kun tager 15 min. at gå igennem.

Derefter indberetter vi fradragene, og så får man i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat. Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

start idag