Dansk
English

Frikort, hovedkort og bikort: Hvad betyder det?

Aske Buemann

CEO & Co-founder

Skattekort: frikort, hovedkort og bikort

Når det kommer til skat og personlig økonomi, kan det være en jungle at navigere i de forskellige termer og begreber. Frikort, hovedkort og bikort er blot nogle af de begreber, som mange danskere har hørt om, men som stadig kan være lidt forvirrende. I dette indlæg vil vi se nærmere på de forskellige skattekort og forklare, hvad de egentlig betyder. Uanset om du er ny på arbejdsmarkedet eller bare ønsker at få en bedre forståelse for de forskellige skattekort, er dette indlæg det perfekte sted at starte.

Hvad er et skattekort?

Skattekort er en fællesbetegnelse for frikort, bikort og hovedkort. De forskellige kort bruges af arbejdsgivere til at beregne hvor meget skat de skal tilbageholde fra ens løn. Skattekortet indeholder oplysninger om din indkomst, dine fradrag og din skatteprocent.

Hvad er et frikort?

Et frikort er et skattefrit beløb, som du har ret til at tjene uden at skulle betale skat af det. Du skal altså først betale skat, når du overskrider dette beløb, du skal dog altid betale AM-bidrag (arbejdsmarkedsbidrag) af din løn. Du får automatisk årligt et frikort af SKAT, hvor beløbet varierer fra person til person afhængigt af ens fradrag og personlige forhold. 

Hvis du er nysgerrig efter at vide, hvad dit beløb er, kan du se det øverst på din forskudsopgørelse.

Vil du have flere penge tilbage i skat?

Det kun tager 15 min. at prøve TaxHelper, og du får i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat
Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

Hvad er forskellen på hovedkort og bikort?

Så snart du har tjener mere end dit frikort, så vil du få et hovedkort. Dit hovedkort er det kort din primære arbejdsgiver vil trække skat af hver måned. Her får du gavn af dit personfradrag samt andre fradrag som f.eks. fradrag for kørsel og fagforeningskontingent.

Men har du mere end en arbejdsgiver eller indkomstkilde, f.eks. hvis du har et studiejob ved siden af din SU eller flere deltidsjob, så skal du også gøre brug af dit bikort, da du kan risikere at betale for lidt i skat. 

Dit bikort tager ikke højde for dine fradrag, og din trækprocent vil blive brugt på hele din indkomst. Det betyder, at hvis du har en anden indkomst, vil din arbejdsgiver trække fuld skat af din udbetaling. Så en god huskeregel er at dit hovedjob skal trækkes fra dit hovedkort, og dit bi-job skal trækkes fra dit bikort. 

Ved at logge ind på TastSelv, kan du se hvilket kort din arbejdsgiver bruger ved at kigge under dine indkomstoplysninger. Hvis du vil ændre, hvilket kort din arbejdsgiver bruger, så skal du bede din arbejdsgiver om at ændre det.

Konklusion:

At forstå forskellen mellem et frikort, et hovedkort og et bikort kan hjælpe dig med at undgå at betale for meget eller for lidt i skat. Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at tale med din arbejdsgiver eller kontakte SKAT for at sikre dig, at du bruger det rigtige skattekort og betaler den rette mængde skat.

Se om du kan få penge tilbage i skat på kun 15 min.

I TaxHelper hjælper vi med at finde de fradrag, du har ret til. Du svarer på nogle simple spørgsmål, som kun tager 15 min. at gå igennem.

Derefter indberetter vi fradragene, og så får man i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat. Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

start idag