Dansk
English

Skal du bruge dit hovedkort eller bikort?

Aske Buemann

CEO & Co-founder

Hovedkort eller bikort

Hvis du har to forskellige indkomster, vil dine indtægter skulle køre over to forskellige kort. Enten dit hovedkort eller bikort.
Det er for eksempel tilfældet hvis du er studerende og har et studiejob, eller du har to forskellige deltidsjob.

Hovedkort

Din primære indtægtskilde skal være tilknyttet dit hovedkort.
Alle der tjener mere end beløbet fra deres frikort skal betale skat af deres primære løn gennem deres hovedkort. Din primære løn, er den løn du typisk får udbetalt af en arbejdsgiver, da det sandsynligvis er her du tjener mest. Det er kun på dit hovedkort at du kan få fradrag, og på dit hovedkort står den trækprocent og det fradrag, du ikke skal betale skat af.

Hvis du får udbetalt løn 2 eller flere steder fra, skal du huske at oplyse din arbejdsgiver om hvilken af din lønindkomster der skal gå over dit hovedkort.
Det kan have indvirkning på din skat, hvis du ikke oplyser din arbejdsgiver om du skal bruge dig hovedkort eller bi kort

Vil du have flere penge tilbage i skat?

Det kun tager 15 min. at prøve TaxHelper, og du får i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat
Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

Bikort

Hvis du får udbetalt løn flere steder fra, så skal du bruge dit bikort til at betale skat af din sekundære indkomst.

Hvis du eksempelvis Får løn af en arbejdsgiver og får udbetalt SU på samme tid, så skal du bruge dit bikort til at betale skat af den ene af dine indkomster. Ellers kan du risikere at betale for lidt i skat og dermed få et skattesmæk. Hvis du ligeledes får udbetalt løn fra 2 eller flere arbejdsgivere, skal du kun bruge dit hovedkort til den ene af din indkomster. Du kan med fordel, få den arbejdsgiver med den højeste udbetaling til dig, til at trække din løn fra dit hovedkort og andre arbejdsgivere til at anvende dit bikort.

På dit bikort er der ikke nogle fradrag at hente, så du betaler fuld skat med den trækprocent der står på dit bikort. Hvor stor trækprocenten er, afhænger af din indkomst størrelse. Som tidligere nævnt er det vigtigt at du ved hvilken af dine lønninger der skal trækkes fra hovedkortet og hvilken der skal trækkes fra dit bikort. De fleste trækker den højeste løn fra hovedkortet, da deres personfradrag og beskæftigelsesfradrag dermed bliver så stort som muligt. Hvis dine 2 lønninger er omtrent lige store, skal du være opmærksom på andre fradrag som skal trækkes over hovedkortet. Man skal selv sige til sin arbejdsgiver om ens løn skal trækkes fra ens hovedkort eller bikort, og derfor er det vigtigt at man er opmærksom på sine fradrag.

Frikort

Et frikort er et årligt beløb du må tjene som du ikke skal betale skat af.

Frikortet beregnes på baggrund af oplysninger om dine personlige forhold, indkomst og eventuelle fradrag, du måtte have ret til. Det er vigtigt at bemærke, at hvis din indkomst overstiger det beløb, der er angivet på frikortet, skal du begynde at betale skat af den overskydende indkomst.

Se om du kan få penge tilbage i skat på kun 15 min.

I TaxHelper hjælper vi med at finde de fradrag, du har ret til. Du svarer på nogle simple spørgsmål, som kun tager 15 min. at gå igennem.

Derefter indberetter vi fradragene, og så får man i gns. 2.704 kr. ekstra tilbage i skat. Samtidigt betaler du kun, hvis du får en skattebesparelse.

Start her

start idag